Αϊ Ρόζα Λούξεμπουργκ τι σου ‘χω φυλαγμένα…

Ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Πρέβεζας, η αρχαία Κασσώπη στις πλαγιές του Ζαλόγγου κλείνει για το κοινό από τις 2 Οκτωβρίου, ενώ λουκέτο μέχρι νεωτέρας μπαίνει και στο Μουσείο Νικόπολης, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και φιλοξενεί τα ευρήματα του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει έλλειψη στο προσωπικό για τη φύλαξή τους, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η προϊσταμένη της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Χριστίνα Μερκούρη.

Τα τελευταία δύο χρόνια η λειτουργία των συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων είναι προβληματική. Φέτος, ο αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης λειτούργησε με προσωπικό δύο ατόμων με τετράμηνες συμβάσεις, οι οποίες λήγουν στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το «Βήμα», ενώ και το μουσείο διέθετε μόλις δύο άτομα ως μόνιμο προσωπικό. Ομως, ο ένας υπάλληλος πήρε μετάθεση και ο δεύτερος απόσπαση, με αποτέλεσμα να μην μείνει κανείς. Για να προσληφθούν οι αντικαταστάτες τους μέσω ΑΣΕΠ θα χρειαστεί υπουργική Απόφαση και διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών ή να διατεθεί προσωπικό από άλλες υπηρεσίες. Κάτι που όμως είναι δύσκολο, καθώς πολλοί αντίστοιχοι χώροι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Δυστυχώς, δεν είναι οι μόνοι που θα κλείσουν, ή που θα αντιμετωπίσουν μέγα πρόβλημα. Για όσους δεν θυμούνται, ο πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού (ο τέως και ο νυν υπουργός και η γενική γραμματέας) φρόντισαν να προσληφθούν μερικές εκατοντάδες συμβασιούχοι ΜΟΝΟ για τους θερινούς  μήνες, που αναμέναμε τους τουρίστες. Μέχρι την 1η Οκτωβρίου, δηλαδή, ώστε να δουλεύουν τα μουσεία διπλοβάρδια και να μη κλείνουν από τις 3.
Μόλις 33 ήταν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που απέκτησαν πρόσθετο προσωπικό έτσι, ενώ -κάθε πέρσι και καλύτερα- εδώ και αρκετά χρόνια, οι εποχικοί φύλακες προσλαμβάνονταν για πολλά περισσότερα. Μάλιστα, οι δύο υπουργοί και ο πρωθυπουργός παρουσίασαν την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για τους μόλις 33 χώρους και μουσεία περίπου σαν κοσμογονία. Και κάθε φορά που δέχονταν κριτική, προσπαθούσαν να ξεγλιστρήσουν με τα γνωστά “ναι μεν, αλλά”.
Πέρασε όμως το καλοκαίρι έφυγαν οι τουρίστες, πάει το success sorry, πάνε και οι διπλοβάρδιες. Και οι μονοβάρδιες μη σας πω. Ο Σαββόπουλος θα το έλεγε καλύτερα- κι ας γέρασε κι αυτός, με όλα τα συμπαρομαρτούντα- για τον κότσυφα που νόμιζε ότι κάποιος ήτανε:
Αλλάζει όμως ο καιρός,
να βροχές, να χαλάζια, να κεραυνοί
πάει η φωλιά πάν’ τα κοτσυφόπουλα, παν’ όλα,
βγήκε και κάθονταν στο κλαρί μονάχος.

Από μακριά
έρχονται όλα τα πουλιά του δάσους…
Μπεκάτσες, τσίχλες, περιστέρια, αηδόνια,
τσαλαπετεινοί και παγόνια
από μακριά τον χαιρετάνε
κι από κοντά του λένε:

“Γεια σου Σταύρο και κυρ Σταύρο
και αφέντη Τσουτσουλομύτη!”

“Δε με λένε Σταύρο και κυρ Σταύρο
και αφέντη Τσουτσουλομύτη.
Μόνο Σταύρο με λένε, μόνο Σταύρο”...
Μόνο Σταύρο τον λένε τον Mr Succesfull Sorry. Από εδώ και πέρα, όσοι βάλετε αυτί και ακούτε τι γίνεται στην πραγματική ζωή, αφήνοντας στην άκρη την Αμφίπολη (άλλο success sorry κι αυτό) θα διαπιστώσετε ότι το ένα μετά το άλλο τα μουσεία θα κλείνουν. Διότι, έκτακτο προσωπικό γιοκ και οι κενές θέσεις πάμπολλες. Από δε 1ης Νοεμβρίου και μετά, ένα μπάχαλο θα γίνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, αφού ο κ. υπουργός επιμένει πως θα εφαρμόσει το νέο, διαλυτικό οργανόγραμμα του υπουργείου. “Νόμος είναι, τι θέλετε, να κάνω επανάσταση;” είπε ερωτηθείς επί του θέματος.
Επανάσταση, επ’ ουδενί. Θα σας πάρουν για ΣΥΡΙΖΑ. Και θα φταίτε για όλα, όπως κι αυτός. Ορίστε, είπα ΣΥΡΙΖΑ και θυμήθηκα να ερωτήσω: γιατί νομίζετε δεν εμφανίζεται ο νεκρός του τάφου της Αμφίπολης; διότι, κοτζάμ Μέγας Αλέξανδρος, πώς να εμφανιστεί στους αναρχοάπλυτους οι οποίοι θα κάνουν αύριο κυβέρνηση; Και τι θα γίνει, που αυτοί δεν θέλουνε και βασιλείς; θα τον στείλουνε με τον Κοκό να γίνει τέως; Με τον Κοκό, την Κοκίνα και τα Κοκόπουλα; Σαν να μη μας τα λές καθόλου καλά Ρόζα…
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s