Μια γυμνή “κατακεκλιμένη και σε μίμηση ερωτικής έξαρσης” στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

Μια γυμνή γυναίκα «κατακεκλιμένη και σε μίμηση ερωτικής έξαρσης» οδήγησε χθές βράδυ (πολύ βράδυ) τον διάσημο γερμανό σκηνοθέτη Ματίας Λάνχοφ στα κρατητήρια. Παρότι ήταν ηθοποιός, παρότι παριστούσε, υποτίθεται την Κίρκη, το έκανε χωρίς καμία άδεια στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, όπου  πολυμελές γερμανοελβετικό κινηματογραφικό συνεργείο πραγματοποιούσε γύρισμα ντοκιμαντέρ που αφορά στον Λάνχοφ.
Το ντοκιμαντέρ είχε λάβει άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ωστόσο ως προς την Επίδαυρο, το σενάριο προέβλεπε συνομιλία του Λάνχοφ με τον συνάδελφό του που σκηνοθετεί το ντοκιμαντέρ στην ορχήστρα του θεάτρου. Μετά τη 1 τα ξημερώματα, οι σκηνοθέτες ζήτησαν από τους αρχαιοφύλακες να αποχωρήσουν, όμως εκείνοι παρέμειναν στις θέσεις τους όπως είναι υποχρεωμένοι. Αν και το θέατρο ήταν κλειστό, εφόσον υπήρχε το γύρισμα, δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν μέχρις ότου αυτό ολοκληρωνόταν.
Προς μεγάλη τους έκπληξη είδαν λίγο μετά φώτα να ανάβουν ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο διάζωμα και μια γυμνή γυναίκα ξαπλωμένη να παριστάνει, κατά δήλωσιν των καλλιτεχνών, την Κίρκη. Ενας φύλακας παρενέβη, λέγοντας πως αυτό δεν προβλέπεται από το σενάριο και τους ζήτησε να σταματήσουν. Επειδή οι καλλιτέχνες δεν συμφωνούσαν, κλήθηκε ο αρχιφύλακας που διαπίστωσε προσβολή μνημείου σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο και κάλεσε την αστυνομία.
Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί όλο το συνεργείο και να οδηγηθεί στο κρατητήριο του Ναυπλίου, για προσβολή του μνημείου. Σε μηνύσεις προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία προχώρησε και ο ίδιος ο Ματίας Λάνχοφ. Σύμφωνα με τις  πληροφορίες, ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τον σκηνοθέτη και όχι δίκη στο αυτόφωρο. Πάντως, ο αρχαιολογικός νόμος είναι σαφής ως προς την έμμεση βλάβη και προσβολή  μνημείου, και η αρχαιολογική υπηρεσία ενήργησε σύμφωνα με αυτόν.
Κινητοποιήθηκαν τόσο η Γαλλική όσο και η Ελβετική Πρεσβεία.
Το κινηματογραφικό υλικό έχει κατασχεθεί και θα δημιουργηθεί αντίγραφο στη Γενική Ασφάλεια στην Αθήνα.
Ερώτηση πρώτη (δική μας) αν ήθελαν τη σκηνή με το γυμνό, γιατί δεν το ζητούσαν από το ΚΑΣ όταν υπέβαλαν το σενάριο; κι αφού δεν το ζήτησαν, τι τους έκανε να πιστεύουν ότι θα το γύριζαν “στη ζούλα”, απόντων των φυλάκων; Σα δε ντρέπονται καλλιτέχνες άνθρωποι.
Ερώτηση δεύτερη (των μπάτσων)
Το “κατακεκλιμένη και σε μίμηση ερωτικής έξαρσης” το είπε αρχαιολόγος σε αστυνομικίνα, η οποία ρώτησε αμέσως:
Δηλαδή;
Σα δε ντρέπονται οι αρχαιολόγοι να μπερδεύουν τον κόσμο…
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s