Πωλούνται και τα οστά των προγόνων μας

Posted: 06/07/2014 in Uncategorized

Τα δυόμιση χιλιάδες χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας μάραναν την κυβέρνηση. Ετοιμάζονται για φιέστες το 2020 (μέχρι τότε μπορεί και να μην έχουμε καν χώρα, αλλά αυτό δεν το μαρτυρούν) ενώ, τώρα που μιλάμε, πουλάνε ή σωστότερα ξεπουλάνε με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ και τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων. Αυτόν που βρίσκεται μέσα στην ιδιοκτησία του ΟΛΠ αλλά πωλείται μαζί της, αν και αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει άλλωστε και με τον ναό του Απόλλωνος Ζωστήρα στη Βουλιαγμένη, ο οποίος δεν εξαιρείται από το «φιλέτο» στο οποίο υπάρχει τώρα το Αστήρ Παλλάς, η πλαζ και τα συναφή.
Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της διυπουργικής επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), μεταφέρθηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εκτός των άλλων, το τμήμα της χερσονήσου της Κυνόσουρας στη Σαλαμίνα, όπου βρίσκεται ο λεγόμενος Τύμβος των Σαλαμινομάχων.
Εδώ και δύο χρόνια ο Δήμος Σαλαμίνας έχει ζητήσει να του παραχωρηθεί ο χώρος που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός. Ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης έχει αποδεχθεί την πρόταση. Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ αρνείται πεισματικά και προχωρά στο ξεπούλημα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς κάτοικοι της Σαλαμίνας ζητούν «να μη θεωρούνται εμπορεύσιμοι οι αρχαιολογικοί χώροι του ΟΛΠ και να αποδοθούν στον δήμο».
Ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων πριν από χρόνια ήταν γεμάτος σκουπίδια και μπάζα. Κάποτε η Νομαρχία Πειραιά αποφάσισε χωρίς την άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να στήσει επάνω του ένα χάλκινο γλυπτό, βάρους μερικών τόνων. Αυτό απαγορεύεται., καθώς το βάρος του μπρούτζινου έργου εγκυμονεί κινδύνους για τα αρχαία, αλλά και ο συνδυασμός ενός λιτού και απέριττου αρχαίου ευρήματος με ένα τόσο πομπώδες σύγχρονο, είναι ανεπίτρεπτος. Παρότι το γλυπτό τοποθετήθηκε αυθαίρετα χωρίς άδεια, παρότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ζήτησε την απόσυρσή του, παραμένει εκεί. Και μάλλον δεν προβλέπεται να φύγει μέχρι τις φιέστες.
Εδώ και μερικές εβδομάδες, το ΚΑΣ συζητά διαλύσεις πλοίων από τον βυθό της περιοχής όπου έγινε η ναυμαχία. Ιδιώτες αποφασίζουν να ανελκύσουν τα σκουριασμένα κουφάρια ιδιοκτησιών τους που σαπίζουν επί χρόνια στη θάλασσα, προξενώντας τεράστια καταστροφή. Και πάλι, αγνοήθηκαν οι εκκλήσεις του ΟΛΠ να πάρουν όλες οι εταιρείες τα πλοία που έχουν ποντίσει, ώστε η περιοχή της ναυμαχίας να καθαριστεί, όπως αρμόζει στο πεδίο μιας τέτοιας ναυμαχίας. Τουλάχιστον, με αυτές τις ελάχιστες ανελκύσεις, θα ερευνηθεί και ο πυθμένας της θάλασσας για τυχόν ευρήματα από τη ναυμαχία του 480 π.Χ.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s