Security story σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία;

Posted: 03/31/2014 in Uncategorized

«Η θέση μας είναι σταθερή: Η πολιτιστική μας κληρονομιά πρέπει να παραμείνει και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Από εκεί και πέρα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε αποδοτική συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα»,
Πάνος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Στον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται να εκχωρηθούν υπηρεσίες του Δημοσίου που δεν καλύπτονται από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όσα είπε σε συνέντευξή του στον Realfm.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης όταν του ζητήθηκε να αναφερθεί σε τομείς που μπορούν να εκχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα, απάντησε: «Μπορώ να αναφέρω ενδεικτικά υπηρεσίες υποστήριξης, όπως υπηρεσίες καθαρισμού, υπηρεσίες φύλαξης, υπηρεσίες, οι οποίες σε πάρα πολλές άλλες δημόσιες διοικήσεις δεν καλύπτονται από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους».

Στην ερώτηση για το αν προβλέπεται μέσα στο 2014 η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, όπως για παράδειγμα αυτές της φύλαξης ή καθαρισμού ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Είναι κάτι το οποίο σε ένα βαθμό ήδη συμβαίνει. Συμβαίνει όμως ανοργάνωτα και χωρίς να έχουμε κάνει μία συστηματική μελέτη του κόστους οφέλους αυτών των υπηρεσιών. Να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα μιας και μου αναφέρατε αυτό των υπηρεσιών καθαρισμού. Εποχική φύλαξη αρχαιολογικών χώρων. Μιλάμε για καινούργιες προσλήψεις όχι για απολύσεις ανθρώπων οι οποίοι δουλεύουν πολλά χρόνια. Πράγματι είναι πολύ δύσκολο να διώξει κανείς κάποιον άνθρωπο ο οποίος ήδη δουλεύει πολλά χρόνια.»

Και σημείωσε: «Αλλά αν θέλουμε να σχεδιάσουμε από τώρα για το 2015, γιατί θα πρέπει οι εποχικές θέσεις φύλαξης στους αρχαιολογικούς χώρους, τα 8μηνα αυτά, να καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Γιατί δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μία καινούργια αγορά εργασίας, καινούργιες εταιρείες που να συνδέουν τις υπηρεσίες που παρέχουν με το τοπικό τουριστικό προϊόν και να παρέχουμε αυτή την υπηρεσία, να έχουμε ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, όπως θα τους έχουμε για πρώτη φορά εφέτος, αλλά χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό μοντέλο σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα».
Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (και δεν συμμαζεύεται)
(ΠΗΓΗ: http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/k-mitsotakis-anagkaia-i-ekxorisi-ipiresion-tou-dimosiou-ston-idiotiko-tomea )

********

 

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Μητσοτάκη, ο κύριος Παναγιωτόπουλος είπε ότι δεν συμφωνεί…
Τα συμπεράσματα δικά σας

 

updated

O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κυκλοφόρησε το ακόλουθο δελτίο Τύπου:

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε, σε τηλεοπτικό κανάλι, σήμερα το πρωί την άποψη για ιδιωτικοποίηση της φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων. Χρησιμοποίησε, μάλιστα, το παράδειγμα του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, αναφέροντας ότι, ενώ για το καλοκαίρι απαιτούνται σαράντα φύλακες, το χειμώνα χρειάζεται μόνο έναν φύλακα! Καλά θα έκανε ο Κ. Μητσοτάκης, πριν μιλήσει σε πανεθνικό δίκτυο, να ελέγχει την ακρίβεια αυτών που λέει, καθώς για τη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων ισχύουν τα εξής:

1. Πρώτιστη ανάγκη είναι οι φύλακες και οι νυχτοφύλακες να επαρκούν τόσο για την ασφάλεια των εκατοντάδων μουσείων και οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων από κλοπές, βανδαλισμούς, φωτιές και πλημμύρες, όσο και για τη φύλαξη και εποπτεία –κηρυγμένων αλλά και απλά γνωστών στην Αρχαιολογική Υπηρεσία– χώρων, οι οποίοι δεν είναι ούτε οργανωμένοι ούτε επισκέψιμοι, κινδυνεύουν όμως εξίσου ή και περισσότερο από την αυξανόμενη αρχαιοκαπηλία. Η ανάγκη αυτή είναι πάγια και διαρκής.

2. Εξίσου σημαντική ανάγκη είναι να επαρκεί το φυλακτικό προσωπικό που εποπτεύει τους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, όταν αυτοί δέχονται επισκέπτες (προσωπικό που είναι διακριτό από αυτό της ασφάλειας), ώστε όλοι οι οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία να μπορούν να είναι ανοιχτά στο κοινό τις ώρες που αντιστοιχούν στο χειμερινό ή θερινό ωράριο λειτουργίας. Η ανάγκη αυτή είναι επίσης πάγια και διαρκής. Ας μην αναφερθούμε βέβαια στο γεγονός ότι σημαντικοί χώροι, όπως για παράδειγμα τα μνημεία της UNESCO, θα έπρεπε να είναι ανοικτοί όλο το χρόνο με πλήρες ωράριο, γιατί αυτό θα ηχήσει μάλλον “αξιοπερίεργα” στον υπουργό της Τρόικας και των απολύσεων.

3. Η κάθε ημέρα έχει 24 ώρες και οι εργαζόμενοι δουλεύουν –ακόμα– 8ωρο. Μέχρι να το καταργήσει και αυτό ο κος Μητσοτάκης, τον πληροφορούμε ότι χρειάζονται τρεις (3) βάρδιες, μόνο για την ασφάλεια κάθε αρχαιολογικού χώρου και μουσείου. Επιπλέον, η βδομάδα έχει επτά (7) ημέρες και οι εργαζόμενοι δουλεύουν πενθήμερο. Μέχρι λοιπόν να το καταργήσει και αυτό ο κος Μητσοτάκης, για να είναι ανοικτοί οι χώροι και τα μουσεία και τα Σαββατοκύριακα, απαιτούνται κυλιόμενες βάρδιες που περιλαμβάνουν και ρεπό. Επίσης οι εργαζόμενοι έχουν και μερικά άλλα δικαιώματα, όπως οι κανονικές άδειες, ενώ, επίσης, είναι και άνθρωποι και μπορεί να τους τύχει κάποια ασθένεια. Μέχρι λοιπόν να καταργήσει ο κος Μητσοτάκης και αυτό το δικαίωμα, σε κανέναν επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, πόσο μάλλον αυτόν της Δήλου, δεν μπορεί να υπάρχει μόνος ένας φύλακας! Κι αυτό εντάσσεται επίσης στις πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

4. Υπάρχει πολύ πικρή πείρα από την ιδιωτικοποίηση της φύλαξης στον ευαίσθητο τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς σε άλλες χώρες, με κλοπές, βανδαλισμούς και αρχαιοκαπηλείες. Το ζήσαμε και πρόσφατα με την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη και δεν θέλουμε να το ξαναζήσουμε. Ο υπουργός άραγε θέλει;

5. Τη «σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα»τη ζήσαμε το 2013, όταν οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία αναγκάστηκαν να προσλάβουν φυλακτικό προσωπικό μέσω ΜΚΟ, με αποτέλεσμα το –άκρως απαραίτητο για το διευρυμένο θερινό (από 1ης Απριλίου και για επτά μήνες) ωράριο– φυλακτικό προσωπικό να παρουσιασθεί περίπου τον … Ιούλιο και να δουλέψει, στην καλύτερη περίπτωση– για πέντε (5) μήνες και, συχνά, απλήρωτο (!). Εμείς δεν θέλουμε οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία να είναι χώροι που εκμεταλλεύονται απλήρωτους ανέργους. Ο υπουργός θέλει;

Είναι σημαντική εξέλιξη –κατά τη γνώμη της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων– ότι, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, σε κάποιες Υπηρεσίες το εποχικό φυλακτικό προσωπικό για τη θερινή περίοδο θα προσληφθεί εγκαίρως, ενώ εγκαταλείφθηκε η πρακτική πρόσληψης μέσω ΜΚΟ και θα γίνουν κανονικές συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ. Θα ήταν μια θετική εξέλιξη, αν αυτό επεκταθεί σε όλες τις Υπηρεσίες και στο απαιτούμενο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Θα ήταν, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να απαντήσει στα αιτήματα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού για περισσότερες από 1.200 θέσεις όλων των ειδικοτήτων μέσω της κινητικότητας (εκκρεμεί από τον Νοέμβριο του 2013!), για πρόσληψη τεσσάρων επιλαχόντων αρχαιολόγων του τελευταίου (από το 2010!) σχετικού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, για τους 187 συναδέλφους (ΦΕΚ Δεκεμβρίου 2010), που ακόμη περιμένουν να τους καλέσει το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού να αναλάβουν υπηρεσία

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s