Ο πολιτισμός του αυτονόητου

Posted: 03/18/2014 in Uncategorized

Καλά έκανε και θυμήθηκε πως ήταν υπουργός Πολιτισμού ο Αντώνης Σαμαράς. Καλά έκανε και μίλησε στα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σήμερα το μεσημέρι, αν και θα ήταν σημαντικότερο, ουσιωδέστερο και αποτελεσματικότερο να τους ακούσει αντί να εξαγγείλει την 12ωρη λειτουργία 33 μουσείων και αρχαιολογικών χώρων για τους μήνες Απρίλιο- Οκτώβριο. Κάποτε οι πρωθυπουργοί πρέπει να θυμούνται τον Πολιτισμό και να συζητούν γι’ αυτόν με όσους τον υπηρετούν χωρίς χρήματα, με πολλούς φόβους αλλά και πάθος. Να κάνουν διάλογο, ακόμα και με διαμαρτυρίες να συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν.

Με δικά του λόγια, ο κ. Σαμαράς είπε σήμερα προς τους συγκεντρωμένους στο Μουσείο της Ακρόπολης ανάμεσα σε άλλα:

«Εάν ο καθένας από εσάς, γυρίσει με το μυαλό του σε περασμένα χρόνια, μιλώντας σε ξένους κυρίως, αλλά και σε Έλληνες, υπήρχε πάντοτε αυτό το αδυσώπητο ερώτημα: ‘Καλά, είστε στα καλά σας; Στην Ελλάδα του Πολιτισμού να μην μπορεί ο ξένος που έρχεται από την Ιαπωνία ή από την Αυστραλία, να μπορεί να πάει σε ένα μουσείο και να το βρει ανοιχτό; Και να έρχεται να πάει να δει τους Δελφούς και να είναι Σαββατοκύριακο κλειστό;’. Αυτό έληξε. Και είναι ουσιαστικό βήμα προόδου. Και δεν έχει να κάνει με οποιαδήποτε ιδεολογία. Δεν πάω να ‘πουλήσω’ Κεντροδεξιά. Έχει να κάνει με την απλή λογική, πέρα και πάνω από κόμματα και ‘κουτάκια’ ιδεολογίας, υπάρχει μία ξεκάθαρη λογική, η οποία λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να δείχνει αυτό που είναι η Ελλάδα. Και πάνω από όλα Ελλάδα είναι ο πολιτισμός μας.

Πιστεύω ότι, παράλληλα, πρέπει να προωθήσουμε – και θα προωθήσουμε – πολιτικές αναβάθμισής της συντήρησης, της καθαριότητας, του πράσινου στον περιβάλλοντα χώρο, των πωλήσεων αντιγράφων, καθώς και την ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

Όλα αυτά πιστεύω και το επαναλαμβάνω, είναι αυτονόητα, θα έπρεπε να είχαν γίνει πολλά χρόνια. Είναι αυτονόητα σε άλλες χώρες, ακόμα και σε εκείνες που δεν έχουν το δικό μας πολιτιστικό φορτίο. Είναι, λοιπόν, καιρός να κατακτήσουμε και εδώ στην Ελλάδα, επιτέλους, τα αυτονόητα.»

 

 

Καλό είναι να αναγνωρίζει ο πρωθυπουργός τα αυτονόητα. Καλύτερο όμως είναι, εφόσον το κράτος έχει συνέχεια, να λαμβάνει υπόψιν του τι είχε γίνει πριν και τι έγινε μετά από τη δική του θητεία στο υπουργείο. Πριν, λοιπόν, κάθε υπουργός είχε στις μέριμνές του να λειτουργήσει διπλοβάρδια τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους από τον Απρίλιο- Πάσχα των Καθολικών, συνήθως, οπότε και ξεκινά ο τουρισμός- μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε οι τουρίστες είναι λιγότεροι. Ανάλογα με το πόσο καλός υπουργός ήταν ο καθένας, πόσο ενδιαφερόταν και πόσο «κυνηγούσε» τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού, ο στόχος συνήθως επιτυγχανόταν. Αλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο. Μερικές φορές φτάσαμε και ντάλα καλοκαίρι για να παραταθεί το ωράριο λειτουργίας, αλλά οκ. Δεν είναι της παρούσης.

(Το πρώτο πρόβλημα το συναντούμε εδώ. Οι χώρες που έχουν μουσεία, και μάλιστα φημισμένα, παίρνουν το 30% των εσόδων από τα εισιτήρια και το υπόλοιπο ποσοστό αφορά σε πωλητέα και σε υπηρεσίες που προσφέρονται. Η Ελλάδα, αυτός ο αναπεπταμένος αρχαιολογικός χώρος, λαμβάνει το 80% των εσόδων από τα εισιτήρια. Αρα, σημαίνει ότι δεν έχει πωλητέα και υπηρεσίες. Ούτε φέτος θα έχε, παρά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός. Δεν προλαβαίνει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων να κάνει ή να δρομολογήσει παραγωγή εκμαγείων και αντιγράφων. Για μια ακόμα χρονιά, τα πωλητήρια θα είναι άδεια ή κλειστά. Και φέτος, περιμένουμε 20 εκατομμύρια τουρίστες, όχι αστεία.)

Πάμε παρακάτω. Μετά τον κ. Σαμαρά, στο υπουργείο θήτευσε ο Παύλος Γερουλάνος. Ο οποίος τον  Νοέμβριο του 2010 είχε ανακοινώσει πως θα αναβαθμίσει μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να περιλαμβάνουν ένα σωρό απαραίτητα πράγματα και υπηρεσίες. Διότι, η κατάσταση ήταν τραγική, όπως διαπίστωναν οι ειδικοί.  Στη σχετική συνέντευξη Τύπου είχε πει:

 

Το υπουργείο ξεκίνησε μια καταγραφή των υπηρεσιών χωρίζοντάς τες σε τρεις κατηγορίες:

  • βασικές υπηρεσίες (ενημερωτικό φυλλάδιο, κυλικείο ή αυτόματο πωλητή νερού και αναψυκτικών, τουαλέτες, χώρο στάθμευσης)
  • επιθυμητές υπηρεσίες (ενημέρωση και προσβασιμότητα όπως πρόσβαση και τουαλέτες για ΑΜΕΑ, δίγλωσσες πινακίδες/λεζάντες, επίσημος οδηγός ή κατάλογος και πωλητήριο ή πωλητές οδηγών στην είσοδο)
  • εξειδικευμένες υπηρεσίες (συστήματα αυτόματης ξενάγησης, εκπαιδευτικά προγράμματα,  μηχανογραφημένα σύστημα έκδοσης εισιτηρίων, απτικές διαδρομές ή χώροι αφής).

Προτεραιότητα θα έχουν δέκα χώροι, οι μεγαλύτεροι σε επισκεψιμότητα και τα μνημεία της UNESCO είχε καταλήξει ο κ. Γερουλάνος.

Πού το μεμπτόν; Θα ρωτήσετε. Πουθενά. Το βασικό ερώτημα όμως είναι αν ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε κατά πόσον κάτι από όλα τα ανωτέρω πολλά υποσχόμενα- και κοστολογημένα 20 εκατ ευρώ- έγινε η γίνεται. Επομένως, αν η δραματική κατάσταση μουσείων και χώρων έχει αλλάξει. Αν θα έχουμε φέτος καλύτερα «μούτρα» να υποδεχτούμε τους επισκέπτες ή αν ως συνήθως θα μας πέφτουν… Για να λέει, ωστόσο, «πιστεύω ότι, παράλληλα, πρέπει να προωθήσουμε – και θα προωθήσουμε – πολιτικές αναβάθμισής της συντήρησης, της καθαριότητας, του πράσινου στον περιβάλλοντα χώρο, των πωλήσεων αντιγράφων, καθώς και την ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων» μάλλον το πιάσαμε το υπονοούμενο.

Παρόλα ταύτα, εξακολουθώ να λέω ότι καλά έκανε ο πρωθυπουργός  και μίλησε στα στελέχη του υπουργείου από το οποίο μόνο καλές αναμνήσεις έχει. Γι’ αυτό ακριβώς όμως και έπρεπε να έχει χειριστεί διαφορετικά και ένα ακόμα θέμα, της ενιαίας τιμής του βιβλίου. Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, το μόνο που κατάφερε η ελληνική κυβέρνηση ήταν να διατηρήσει την ενιαία τιμή ΜΟΝΟ για την πρώτη έκδοση των λογοτεχνικών βιβλίων. Ηταν που ήταν στραβό το κλίμα και δεν διαβάζει κανείς στην Ελλάδα, τώρα οι ελάχιστοι θα στραφούν προς το να διαβάζουν ακόμα περισσότερα σκουπίδια που θα προσφέρουν οι μεγάλες εταιρείες οι οποίες θα ελέγξουν την αγορά. Αλλά οι αναγνώστες, συνήθως, είναι προσεκτικότεροι στο τι ψηφίζουν. Επομένως, ας πάει και το παλιάμπελο…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s