Το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός στα μνημεία της Κεφαλονιάς

Posted: 02/06/2014 in Uncategorized

 

 

Τα βυζαντινά μνημεία της Κεφαλονιάς, αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο Αργοστολίου, έχουν πληγεί από την σεισμική έξαρση στο νησί. Μάλιστα, το μουσείο ίσως χρειαστεί εκ βάθρων ανάπλαση, αν όχι ανοικοδόμηση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση, συνεργεία επιστημόνων και τεχνικών βρίσκονται στην Κεφαλονιά από την πρώτη στιγμή και σήμερα γίνεται ειδική αυτοψία, παρουσία της γενικής γραμματέως Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Περίπου 25 μνημεία της Κεφαλονιάς, εκκλησιαστικά και κοσμικά, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς. Θα χρειαστούν άμεσες σωστικές επεμβάσεις και μελέτες αποκατάστασης, ενώ άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου και το Κάστρο με τα μνημεία του.


Τα παραπάνω δήλωσε η κ. Μενδώνη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αμέσως μετά την επιστροφή της από το νησί. Όσον αφορά τις αρχαιότητες, πληροφόρησε ότι περίπου 20 αγγεία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου «άνοιξαν» στις συγκολλήσεις και 5-6 γυάλινα αγγεία έσπασαν, εκείνο όμως που υπέστη τις σημαντικότερες και από ό,τι φαίνεται μη αναστρέψιμες ζημιές ήταν το Μουσείο.
Στο κτίριο παρατηρήθηκε μεταξύ πρώτου και δεύτερου μεγάλου σεισμού οριζόντια ρηγμάτωση στις κολόνες του ισογείου. «Το Κάστρο και τα μνημεία του έχουν πρόβλημα. Μαζί με το Μουσείο, είναι δύο σημεία που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και λόγω των συνεπειών στον τουρισμό», σημείωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου.

Εντός δεκαπενθημέρου θα ληφθούν άμεσα σωστικά μέτρα και θα προχωρήσουν οι μελέτες αποκατάστασης. «Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται, αλλά είναι σοβαρά. Απαιτείται πολλή δουλειά και καλή οργάνωση», κατέληξε η Λίνα Μενδώνη.

 

Όπως μάς λένε μηχανικοί- στελέχη του υπουργείου, που πραγματοποιούν διαρκείς αυτοψίες, το μουσείο Αργοστολίου, έργο του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντηνού, έχει τρωθεί ιδιαίτερα. Προβλήματα εμφανίστηκαν και στην τοιχοποιία και στον φέροντα οργανισμό, και συγκεκριμένα στο οπλισμένο σκυρόδεμα. Το μουσείο ανεγέρθηκε το 1955, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953, ανακαινίστηκε και πάλι πριν από λίγα χρόνια, ωστόσο ο μεγάλος σεισμός του 2007 ίσως του δημιούργησε προβλήματα, που επιδεινώθηκαν τώρα. Πάντως, ακόμα και αν κριθεί ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά, δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα εκκένωσής του. Αν χρειαστεί, αυτό θα γίνει στο μέλλον.

Ο διευθυντής αναστήλωσης βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων Θεμιστοκλής Βλαχούλης, μας λέει ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί ειδική αυτοψία και  στο Κάστρο. Η πτώση τμήματος των τειχών κοντά στην πύλη, δεν έχει επιτρέψει μέχρι τώρα την είσοδο των ειδικών. Πάντως, όπως εκτιμά, τα προβλήματα αναμένεται να είναι μεγαλύτερα στα τέσσερα βυζαντινά εκκλησάκια που είναι μέσα.

 

Τα μνημεία στα οποία εκτελούνται έργα ΕΣΠΑ δεν παρουσίασαν πρόβλημα, ενώ η γέφυρα Ντε Μποσέ (de Bosset), της οποίας το τεχνικό έργο αποκατάστασης έχει ολοκληρωθεί κατά μεγάλο μέρος «αντέδρασε πολύ ικανοποιητικά», σύμφωνα με την κ. Μενδώνη. Ρωγμές παρουσιάστηκαν σε βυζαντινά μνημεία του οικισμού, όπως η Αγία Θέκλα, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Σπυρίδων, ο Άγιος Θεόδωρος, η Παναγία Φανερωμένη, καθώς και στις εκκλησιές των Ρόγγων και των Σουλάων.

Το ιστορικό κτήριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου χτυπήθηκε επίσης από τη μανία του Εγκέλαδου. Οι σεισμοί  προξένησαν  ρωγμές σε πολλά μέρη της εξωτερικής και εσωτερικής τοιχοποιίας  του κτηρίου, καθώς και σε περιμαντρώσεις του αύλειου χώρου. Αρμόδιοι της αρχαιολογικής Υπηρεσίας τακτοποίησαν ό,τι θεώρησαν αναγκαίο για φύλαξη και ασφάλεια.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s