Και κερατάδες και δαρμένοι οι Πορτογάλοι με τον Μιρό

Οι πιέσεις από την πορτογαλική αντιπολίτευση, η κακή δημοσιότητα και φόβοι ότι νομικές «αβεβαιότητες» μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, οδήγησαν τους «Κρίστις’» αργά χθες το απόγευμα να ακυρώσουν τη δημοπράτηση 85 έργων του Ζουάν Μιρό. Η ακύρωση ήρθε λίγες ώρες πριν από την πρώτη –εκ τριών- δημοπρασία, η οποία θα γινόταν στο Λονδίνο.

Οι σημαντικότεροι και ακριβότεροι από τους 85 πίνακες επρόκειτο να «βγουν» σε αυτή τη δημοπρασία, με γενικό τίτλο «Η τέχνη του υπερ-ρεαλιστικού» και φαβορί τον πίνακα «Γυναίκες και πουλιά» (Femmes et oiseaux). Η τιμή εκκίνησής του είχε οριστεί στα $6.636.000 – $11.613.000.

Παρότι το πορτογαλικό δικαστήριο στο οποίο είχαν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της πώλησης τα απέρριψε, οι «Κρίστις’» αποφάσισαν αυτοβούλως να αποσύρουν τα έργα. Η ανακοίνωσή τους, λιτή και μετρημένη, αναφέρει: «Αν και η πρόσφατη διαταγή να σταματήσει η πώληση δεν έγινε δεκτή, οι νομικές αβεβαιότητες που δημιουργούνται από αυτή τη συνεχιζόμενη διαφωνία σημαίνουν ότι δεν είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τα έργα προς  πώληση με ασφάλεια.  Έχουμε ευθύνη απέναντι στους αγοραστές μας να υπάρχει βεβαιότητα ότι ο  τίτλος κυριότητας  μπορεί να τους μεταφερθεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεδομένου ότι η απόφαση του δικαστηρίου αυτή τη στιγμή δημιουργεί αμφιβολίες, οι  Christie’ς έχουν υποχρέωση να αποσύρουν τα έργα από την πώληση.
Ελπίζουμε ότι τα μέρη αυτής της διαμάχης θα επιλύσουν τις διαφορές τους σε εύθετο χρόνο

                                                                               

«Η πώληση της συλλογής του Μιρό ακυρώθηκε ως αποτέλεσμα της διαφοράς στο πορτογαλικό δικαστήριο, όπου οι  Christie’ς  δεν αποτελούν ενδιαφερόμενο μέρος“, γράφει ο Matthew Paton, διευθυντής  επικοινωνιών του οίκου.

Το Διοικητικό Δικαστήριο της Λισαβόνας Circle είχε αποφασίσει χθες  το πρωί ότι η δημοπρασία , που έχει προγραμματιστεί από τον Νοέμβριο του 2013 θα μπορούσε να γίνει. Η απόφαση ελήφθη αν και το δικαστήριο  δέχθηκε ότι η απομάκρυνση των πινάκων από τη χώρα δεν έγινε σύμφωνα με τον νόμο για την πολιτιστική κληρονομιά.

«Η  αποστολή των έργων είναι προδήλως παράνομη» είπαν οι δικαστές και αυτό ήταν κάτι που σαφώς μέτρησε ιδιαίτερα στην απόφαση των «Κρίστις’». Ο  πορτογάλος γενικός διευθυντής πολιτιστικής κληρονομιάς, μάλιστα, ενημέρωσε επίσημα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα έργα έπρεπε να έχουν εξαχθεί με ειδική άδεια, για την οποία έπρεπε να είχε κατατεθεί αίτηση τουλάχιστον 30 μέρες πριν από την αποστολή τους όπως ορίζει ο πορτογαλικός νόμος.

Ο πορτογάλος  αξιωματούχος José Magalhães  πιστεύει ότι η δημοπρασία αποτελεί «τεράστιο κίνδυνο  για τον υποψήφιο αγοραστή Οι Κρίστις έχουν επίγνωση του κινδύνου που διατρέχουν συμμετέχοντας σε μια πράξη  αμφιλεγόμενη».

Το υπουργείο Πολιτισμού της Πορτογαλίας είχε πει ότι η φύλαξη της συλλογής, που περιήλθε στο  κράτος από εξυγίανση τράπεζας, δεν ήταν στις προτεραιότητές του. Η πορτογαλική κυβέρνηση είχε την ελπίδα να συγκεντρώσει € 35 εκατομμύρια από την πώληση των έργων στο Λονδίνο . Το γεγονός ξεσήκωσε την αντιπολίτευση όπως και ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης (αλλά όχι και την ΟΥΝΕΣΚΟ)…

Η ακύρωση της πώλησης μπορεί να έχει και άλλες συνέπειες. Ισως η Πορτογαλία αναγκαστεί να πληρώσει και ρήτρα στους Κρίστις’ η οποία είναι τσουχτερή, εγγίζει τα 5 εκατ ευρώ. Αν και η απόφαση ακύρωσης ανήκει στον Οίκο, ίσως εκείνος ισχυριστεί ότι αναγκάστηκε. Και τότε, οι Πορτογάλοι θα την έχουν πατήσει διπλά. Οπως λέμε, και κερατάδες και δαρμένοι

Leave a comment