Ο Γούντι Αλλεν και τα παιδιά του

Posted: 02/03/2014 in Uncategorized

Image

Τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης είναι σημαδεμένα για πάντα. Ο,τι υπέστησαν δεν σβήνεται ποτέ από τη μνήμη και την ψυχή τους, εξακολουθεί να τα στοιχειώνει εφ’ όρου ζωής. Ταυτοχρόνως, αν και ΠΟΤΕ δεν φέρουν την παραμικρή ευθύνη, κουβαλούν ένα  στίγμα επειδή κάποιος εγκλημάτησε σε βάρος τους. Ενώ στιγματισμένος θα έπρεπε να είναι ο κακούργος που τους επιτέθηκε. Όμως πολλές φορές, η υπόθεση δεν βλέπει ποτέ το φως της ημέρας. Ιδίως- και δυστυχώς- όταν πρόκειται για παιδιά.

Εκπαιδευτικοί, προπονητές, γονείς, ιερείς, άτομα σε θέση εξουσίας, καθημερινοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας  φέρονται να είναι οι βασικοί ύποπτοι στις τελευταίες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης που είδαν το φως της δημοσιότητας. Κοινός παρανομαστής όλων αυτών: άτομα που τα παιδιά γνωρίζουν, εμπιστεύονται, αγαπάνε και γενικά άτομα που έχουν χρόνο και χώρο με τα παιδιά.

Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, μέσα από έρευνα του για την παιδοφιλία, σοκάρει με τα αποτελέσματα που παρουσίασε πριν από λίγα χρόνια και αφορούν στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, το 15% των αγοριών και το 11% των κοριτσιών έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση ή και κακοποίηση, ακόμη και σε πολύ μικρή ηλικία.

Αυτοί που κακοποιούν, είναι άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις, θρησκείες και επαγγέλματα. Πολλές φορές επιλέγουν επαγγέλματα που θα τους φέρουν σε επαφή με τα παιδιά, όπως δάσκαλοι, υπεύθυνοι σε λέσχες και ομάδες και αρκετά άλλα.

Το 75% των δραστών για παιδοφιλία, είναι άτομα συγγενικά στο παιδί ή άλλα που έχουν άμεση σχέση μαζί του. Μια πρώτη έρευνα στο διαδίκτυο για την αιμομιξία στη χώρα μας, δεν δίνει στατιστικά στοιχεία. Όχι επειδή το θέμα δεν «βράζει». Δυστυχώς και βράζει και καίει. Αλλά επειδή η Ελλάδα κρύβει επιμελώς το τρύπιο ρούχο της κάτω από τόνους ενοχών και ψεμάτων.

Σοκ προκαλούν στοιχεία για την εκμετάλλευση παιδιών μέσω Διαδικτύου που φέρνει στο φως ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με την αρμόδια αξιωματούχο περίπου 750. 000 παιδόφιλοι παραμονεύουν στο Ίντερνετ για να προσελκύσουν ανήλικους, 4 εκατομμύρια sites αφορούν σε παιδική πορνογραφία, ενώ χιλιάδες παιδιά είναι θύματα των κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας.

Ηθελα να τα δούμε όλα αυτά, πριν σταθώ στην επιστολή της Ντύλαν Φάροου με την οποία κατηγορεί τον θετό της πατέρα Γούντι Αλλεν ότι ασέλγησε σε βάρος της όταν εκείνη ήταν επτά ετών και ότι, γενικώς, πριν την παρενοχλούσε σεξουαλικά.

Θα το πω εξαρχής: σαφώς και δεν ξέρουμε τι όντως έγινε. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κι ευαισθησία όταν μια γυναίκα καταγγέλλει πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά ως παιδί. Πρώτα αφουγκράζεσαι όσα λέει. Τα οποία είναι αρκετά για να σε κάνουν κομμάτια. Ένα τμήμα του γράμματος προς τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, εδώ:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23139&subid=2&pubid=63957746

 

Αν δεχτούμε πως η κοπέλα έχει δίκιο σε όσα καταγγέλλει, τότε η ίδια έζησε έναν εφιάλτη ως παιδί και συνεχίζει να ζει μια τραγωδία τώρα. Επειδή, όπως τονίζει σε κάποιο σημείο της επιστολής της, έπρεπε να κάνει μεγάλες προσπάθειες για να την πιστέψουν οι ειδικοί ψυχολόγοι, ή οι αρχές. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που την έσωσε (όσο την έσωσε) ήταν το γεγονός ότι την πίστεψε η μητέρα της, Μία Φάροου και την απομάκρυνε από τον διώκτη της.

Είναι όμως τρομερό, το όλο θέμα, επειδή παρότι, (όπως, επαναλαμβάνω, κάθε θύμα κακοποίησης) ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ δεν έφταιξε, εξακολουθεί να φέρει το κοινωνικό στίγμα που φέρουν όλα τα θύματα κακοποίησης. Και μόνο το γεγονός ότι το αποκαλύπτει, δείχνει γενναιότητα- όπως επίσης και ότι, ευτυχώς για την ίδια, κατάφερε με κάποιο τρόπο να το διαχειρίζεται.

Ας δεχτούμε πως ο Γούντι Αλλεν έχει δίκιο και πως η μικρή Ντύλαν- που σήμερα έχει αλλάξει το όνομά της, δηλαδή σχεδόν κρύβεται κοινωνικά- δασκαλεύτηκε από τη μητέρα της Μία Φάρορου να τα πει κάποτε όλα αυτά, τότε ο σκηνοθέτης έχει πέσει θύμα μιας τεράστιας συκοφαντίας. Όπως στερεότυπα επαναλαμβάνουν τα ΜΜΕ όλα αυτά τα χρόνια, η Φάροου εξοργίστηκε τόσο όταν ανακάλυψε τη σχέση του τότε αγαπημένου της με την Σουν-Γι Πρεβέν, θετή κόρη δική της και του Αντρέ Πρεβέν, ώστε θέλησε να τον σπιλώσει. Επομένως, πίσω από την καταγγελία, κρύβεται δόλος και πρόκειται για μια αδικία εναντίον ενός- έτσι κι αλλιώς- προικισμένου καλλιτέχνη, που θα έπρεπε να αρθεί.

Ανεξάρτητα από το αν η Φάροου είναι υστέρω ή όχι- φαίνεται πως κάτι αλλοπρόσαλλο το έχει- φαίνεται πως αν μη τι άλλο, αγαπά τα παιδιά της, βιολογικά και υιοθετημένα. Τείνω να πιστέψω τη Ντύλαν, γιατί ο αξιοπρεπής τόνος με τον οποίο εξομολογείται κάτι που τόσο την πονά, με πείθει. Περιμένω την απάντηση του Αλλεν και γενικώς τις επόμενες κινήσεις. Δεν ξέρω- ευτυχώς- από ενδοοικογενειακές διαμάχες, θαρρώ όμως πως στη θέση του θα προέβαινα σε μηνύσεις,. Η παιδεραστία είναι μια τρομακτική κατηγορία, ώστε να την αφήσει κανείς να σέρνεται. Τώρα η Ντύλαν μεγάλωσε. Δεν είναι πια μικρό, ανυπεράσπιστο παιδάκι. Ας «καθαρίσει» λοιπόν το όνομά του.

Είτε αποδειχθεί πως ο Γούντι Αλλεν ασέλγησε στη Ντύλαν ή όχι, δεν θα πάψει να είναι μεγάλος σκηνοθέτης. Κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει σπουδαίοι καλλιτέχνες που έχουν διαπράξει κακουργήματα ή και εγκλήματα. Αυτό, όπως έχουμε διαπιστώσει, δεν παίζει κανένα ρόλο στην αναγνώριση του έργου ή στην υστεροφημία τους.

Αλλά: εφόσον ο καλλιτέχνης ζει, και εφόσον αποτελεί έμπνευση και παράδειγμα για άλλους, η ηθική του παίζει ρόλο και διαπλέκεται- αν και όχι απόλυτα- με το έργο του. Κανείς δεν ξεχνά πως είναι άνθρωπος. Μα, είναι και περίβλεπτος. Επομένως η κοινωνία ζητά από εκείνον εκτός από την παραμυθία που δίνει με το έργο του, μια στάση ζωής φωτεινή. Ισως και να κάνει λάθος. Θυμηθείτε, πάντως, πόσες φορές αισθανθήκαμε όλοι περήφανοι για τις ανθρώπινες δυνατότητες και δυνάμεις του αγαπημένου μας δημιουργού, κυρίως σε καιρούς δύσκολους.

Bέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση, ένας σύγχρονος καλλιτέχνης ίσως, λόγω περιρρέουσας ατμόσφαιρας, στερηθεί κάποιο βραβείο. Αλλά δεν είναι δα και προς θάνατον. Οι μηχανισμοί διαθέτουν τις αυτορυθμίσεις τους και σύντομα επανέρχονται. Τότε, κάποιος από τους δύο, μένει εκτεθειμένος. Αρκεί να μην είναι το θύμα…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s