Μετανάστες χωρίς καμιά πχιότητα ήρθαν στην Αθήνα απ’ την Ασία

Posted: 01/30/2014 in Uncategorized

Ενα ανδρόγυνο και τρία μαυριδερά παιδιά. Δεν ανοίγονται πολύ. Το μεγαλύτερο αγόρι κοιτάζει καχύποπτα, με τα «σκούρα ασιατικά του μάτια». Το σπίτι τους φτωχικό. Όχι παράγκα, να πεις, όμως μικρό οίκημα, δίχως πολυτέλειες. Ο πρωτότοκος ετοιμάζεται να φύγει για σπουδές στο Παρίσι. Δεν φτάνει που δεν έχουν σχεδόν τα προς το ζην, θα στερηθούν κι άλλο, στέλνοντας χρήματα που θα έπρεπε να ξοδεύουν εδώ, σ’ αυτή τη χώρα που τους δέχτηκε, στη Γαλλία.

Δεν έχουν περιουσία πίσω. Εφυγαν πριν απ’ το μακελειό. Λίγο μετά, όλα χάθηκαν. Ο πατέρας ψάχνει να βιοποριστεί σε δουλειές που κλέβει απ’ τους ντόπιους Ελληνες. Και μήπως υπάρχουν; Τόσοι πρόσφυγκες, τέτοια κρίση…

****Ο θείος έχει παρά, καλώς κόπιασε. Θα ανοίξει, λέει, εργοστάσιο. Η γυναίκα του σιωπηλή. Δεν ενοχλεί. Το θετό κορίτσι τους είναι άλλο. Δεκατριών χρονών, μαυροτσούκαλη, με ένα σωρό αρρώστειες. Να, το λένε κι οι ίδιοι. Πριν από χρόνια της είχαν πέσει όλα τα μαλλιά. Και που ξαναβγήκαν, τι θα πει;  Οταν θα έρθει σε ηλικία γάμου, ποιον θα πάρει; Ελληνα;  Θα πεις, έχει προίκα. Τέλος πάντων. Ας την έχουν, αφού θέλουν, ανιψιά τους είναι. Όμως μη και πατήσουν εδώ οι υπόλοιποι της φαμίλιας της, αλλοίμονό  τους.

****Δεν δάγκωνες καλύτερα τη γλώσσα σου; Ηρθαν  και οι λοιποί. Τρια κορίτσια, το τρίτο μόλις περπάτησε κι ένα αγόρι, η μάνα, ο πατέρας. Πάμφτωχοι. Μένουν σε μία κάμαρη, στρωματσάδα κοιμούνται. Τι θα φάν; Τι θα πιούν; Από εμάς περιμένουν; Πού θα δουλέψει ο πατέρας; Ακόμη ένα φτηνό ζευγάρι εργατικά χέρια στην πιάτσα. Σε βάρος των Ελλήνων. Ακολουθεί κι ο γιος.

*****Ζευγάρι  αρκετά νέο, μετά θυγατρός. Εκείνος, ταπεινός τραπεζοϋπάλληλος. Πριν έρθουν εδώ, ήταν στη Γαλλία, μετά στην Αγγλία. Γιατί δεν έμειναν; Μας έλειπαν οι υπάλληλοι  στην Ελλάδα; Σαν να είχαμε και πολλές τράπεζες… ακόμα τρία στόματα να τραφούν σε βάρος των Ελλήνων.

Η ποιότητα των παράνομων μεταναστών που δέχεται η Ελλάδα είναι τραγική. Κι εσύ, Θεέ μου δεν βοηθάς.

Ταύτα ειπών μετά μεγαλοθυμίας και καλοσύνης  ο Αιλοιν Ξεσπαθώνει πήρε α λα μπρατσέτα τον Ξένιο Δεν- Δία και πήγε να κοιμηθεί ήσυχος.

Τι ήθελε όμως να πει ο ποιητής; Ποιες οικογένειες περιέγραφε οικτείροντας την ατυχία της Αιλλάδας;

Η πρώτη είναι η οικογένεια του Γιώργου Σεφέρη

Η δεύτερη είναι η οικογένεια της υιοθετημένης από τους θείους της Διδώς Σωτηρίου

Η τρίτη είναι η οικογένεια της Ελλης Παππά (και της Διδώς φυσικά, αφού ήταν αδερφές)

Η τέταρτη είναι η οικογένεια του Κοσμά Πολίτη

Εφυγαν όλες από τη Σμύρνη λίγο πριν ή λίγο μετά την καταστροφή. Και ευτυχώς για τη λογοτεχνία και για την Ελλάδα, ήρθαν στην Αθήνα.

Comments
 1. Also sprach dunklen lord Judge Dendias: «η ποιότητα των μεταναστών που δέχεται η Ελλάδα είναι τραγική (sic)»

  Έξοχη ευκαιρία [πίσω από την Κρίση] για τους εμετικούς νεοφιλελέδες:
  Να βάλουν Ιδιωτικό Φορέα ή ΣΔΙΤ να κάνει “ποιοτικόν έλεγχο, ISO 2021” (όσο και πιστοποιήσεις ..κοινωνικών φρονημάτων)

 2. Stergios says:

  Τι σχέση έχει ο “Φάντης με το ρετσινόλαδο”; Οι αναφερόμενοι Έλληνες λογοτέχνες μετεγκαταστάθηκαν (δικαιωματικά) σε ελλαδικό έδαφος! Τους βάζεις στο ίδιο επίπεδο (δικαιωμάτων) με τους αλλοεθνείς μετανάστες;

 3. aggeliki1957 says:

  Ολοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα ανεξαρτήτως φυλλης, θρησκεύματος, προέλευσης, πεποιθήσεων λέει το ελληνικό Σύνταγμα. Επομένως όλοι έχουν το ίδιο επίπεδο δικαιωμάτων. ΟΛΟΙ.

 4. Το μεταναστευτικο δεν προσφερεται για συζητηση καφενειου…..!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s