Κομμάτια και θρύψαλλα το Μουσείο ισλαμικής Τέχνης

Posted: 01/28/2014 in Uncategorized

 

Image

Ολοκληρωτική καταστροφή ή μικρότερες ζημιές; Τα νέα από την Αίγυπτο για το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης είναι αντικρουόμενα. Μια από τις βόμβες που εξερράγησαν στο Κάιρο είχε τοποθετηθεί σε φορτηγό μπροστά στο μουσείο, που αποτελεί το σημαντικότερο του είδους του στον κόσμο. Ο Αιγύπτιος υπουργός Πολιτισμού μιλά για ολοκληρωτική καταστροφή, οι αρμόδιοι λένε ανεπίσημα πως αρκετά από τα 98.000 αντικείμενά του έχουν καταστραφεί εντελώς.

Image

Όπως και να έχει, το κτήριο υπέστη τρομακτικές ζημιές. Τόσο η υπέροχη πρόσοψή του, με στοιχεία εκλεκτικισμού όσο και μεγάλο μέρος από το εσωτερικό του. Κομμάτια χάλυβα από το απέναντι κτήριο, της αστυνομίας, το «βομβάρδισαν» μαζί με γύψο, μετατρέποντας σε σκόνη εύθραυστα αντικείμενα από πορσελάνη και γυαλί. Οι βιτρίνες έσπασαν από το ωστικό κύμα, γεμίζοντας το πάτωμα με κομματάκια κρυστάλλου (το κρύσταλλο όταν σπάει μετατρέπεται σε πολύ μικρά κρυστάλλινα σφαιρίδια) και ο αγωγός του νερού καταστράφηκε, πλημμυρίζοντας τα πάντα. Μαζί τους, πολύτιμα χειρόγραφα και μια βιβλιοθήκη για παιδιά.

Παρότι η κατάσταση στο Κάιρο είναι δύσκολη,  οι αρμόδιοι δούλεψαν γρήγορα και συντονισμένα. Ασφάλισαν το μουσείο κλείνοντας την πρόσοψη που «έχασκε» καθαρίζουν τα δάπεδα και σταμάτησαν τη διαρροή νερού. Όλα αυτά, μέσα σε δυο μέρες μόλις. Τώρα θα ελέγξουν αν το οικοδόμημα του 19ου αιώνα έχει και στατικά προβλήματα και θα προχωρήσουν στη συντήρηση των εκθεμάτων.

Η επισκευή του μουσείου, η αγορά νέων βιτρινών και η συντήρηση των αντικειμένων θα στοιχίσει, σύμφωνα με τον υπουργό Αρχαιοτήτων «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια». Αλλά, ορκίστηκε δημόσια ότι θα ξαναλειτουργήσει. Αρωγός του εμφανίστηκε αμέσως η ΟΥΝΕΣΚΟ, δηλώνοντας ότι θα αποστείλει πάραυτα 100.000 δολάρια.

Image

Το Μουσείο έχει εκθέματα από όλες τις περιόδους της ισλαμικής τέχνης. Ανάμεσα στα όσα κατέχει είναι ένα από τα σπανιότερα αντίγραφα του Κορανίου. Είχε κλείσει από το 2002 μέχρι το 2010 για ανακαίνιση. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ,  στεγάζει έργα από την προ-ισλαμική εποχή (έβδομος αιώνας) μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, όπως χαλιά , νομίσματα , κεραμικά , κοσμήματα , χειρόγραφα , μαρμάρινα γλυπτά και ξυλόγλυπτα . Μια βρύση με πολύχρωμο ψηφιδωτό είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια  και χρονολογείται από την εποχή των Μαμελούκων 13ο- 16ο αιώνα . Στην ίδια εποχή είχαν δημιουργηθεί και μερικές υπέροχες γυάλινες φωτιστικές λάμπες για τζαμιά, οι οποίες δυστυχώς ήταν στην είσοδο και καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s