Θυμηθείτε ότι είστε φιλέλληνας, κ. Μίλερ

Posted: 01/19/2014 in Uncategorized
Tags:

Image

Ζει χρόνια στην Ελλάδα, λέει ότι αγαπά την χώρα μας και τον πολιτισμό της, αλλά εκφράζει μια τρομακτική  άποψη, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ελληνικό Σύνταγμα. Μετά την πρώτη δημοσίευσή της στην «Καθημερινή», την επανέλαβε στο αμερικανικό περιοδικό Time. Ο ανασκαφέας της Νεμέας Στέφανος Μίλερ εκφράζει την ιδέα ότι μια  ιδιωτικοποίηση αρχαιολογικών χώρων θα αποτελούσε θετική κίνηση. Αν και γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη άποψη βρίσκει αντίθετη όχι μονάχα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και την αρχαιολογική κοινότητα, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο ορίζει πως η ευθύνη για την πολιτιστική κληρονομιά ανήκει αποκλειστικά στο κράτος.

«Το υπουργείο Πολιτισμού κάνει μερικά πράγματα πολύ καλά: ξέρει να συζητά, είναι πολύ καλοί στη δημιουργία εκθέσεων, αλλά είναι χάλια σαν επιχειρηματίες», λέει ο Μίλερ. Όπως αναφέρεται, σε μια λεπτομερή πρόταση του προς την κυβέρνηση στα τέλη του έτους πρότεινε να επιτραπεί σε ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν την ανάπτυξη, την προώθηση και την φύλαξη μερικών υποβαθμισμένων αρχαιολογικών χώρων, με αντάλλαγμα ένα μερίδιο του κέρδους που θα προκύψει από την τουριστική κίνηση.

 «Πολλά αντικείμενα τα οποία έχουν ανασυρθεί από την γη ή έχουν βρεθεί στη Νεμέα θα μπορούσαν να προωθήσουν την αρχαιολογική κληρονομιά της Ελλάδας: το μυθολογικό λιοντάρι της Νεμέας που έσφαξε ο Ηρακλής, τα βάρη των αρχαίων αθλητών κατά τη διάρκεια των αγώνων και το μπρούτζινο άγαλμα του βρέφους Οφέλτη, ο θάνατος το οποίου λέγεται ότι ενέπνευσε τους αγώνες οι οποίοι αποτελούσαν το “αντίπαλον δέος” εκείνων της Ολυμπίας», είπε ο κ. Μίλερ στο περιοδικό. Η αναφορά αυτή έγινε διότι, όπως είπε, στα πωλητήρια του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου δεν υπάρχουν αντικείμενα που να σχετίζονται με τον τόπο, ενώ πωλούνται ειδώλια από τις Κυκλάδες.

Το Time φιλοξενεί και δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου που καταρρίπτει την ιδέα και επισημαίνει: “Ο πολιτιστικός πλούτος, η κληρονομιά αυτής της χώρας, θα παραμείνουν υπό τον κρατικό έλεγχο διότι ανήκει στον ελληνικό λαό”, λέει ο Παναγιωτόπουλος . Αλλά δεν αποκλείει μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών σε άλλους τομείς και προσθέτει πως το κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα ένα μέτρο που επιτρέπει σε εταιρείες τουρισμού να νοικιάζουν αρχαιολογικούς χώρους για μια εκδήλωση ή για συγκεκριμένες ώρες επίσκεψης. Οι επιχειρήσεις μπορούν τώρα να γυρίζουν τις διαφημίσεις τους με φόντο μνημεία στην Ελλάδα», αναφέρει το περιοδικό. Ξεχνά να προσθέσει πως ειδικά για το τελευταίο χρειάζεται- ευτυχώς ακόμη- άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Οσο για την «ενοικίαση» αρχαιολογικών χώρων από εταιρίες τουρισμού, κάπως έτσι ξεκίνησε και η πτώση της Τροίας…

Το άρθρο του περιοδικού εδώ http://world.time.com/2014/01/18/can-privatization-save-the-treasures-of-ancient-greece/

Comments
  1. […] Το δημοσίευμα για τον Μίλερ, και σύνδεσμος για το δημοσίευμα του περιοδικού  εδώ: https://entexnos.wordpress.com/2014/01/19/%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%B7-%CE%B8%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CF… […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s