Η ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΚΑ

Posted: 01/17/2014 in Uncategorized
Tags: ,

 

Από το Facebookτου κ. Μιχάλη Ανδριανάκη

Image

Μπορεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία να μην τα πήγαινε και τόσο καλά με τα Γράμματα. Τα χριστιανικά όμως και άλλα “μιλέτια” στήριζαν την ύπαρξή τους στην Παιδεία, την οποία μάλιστα πλήρωναν από την τσέπη τους. Σχολεία, μοναστήρια, φιλολογικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι ήταν οι φάροι και οι θεματοφύλακες της Παιδείας των υπόδουλων λαών. Τεράστια ποσά ξοδευόταν για την εκτύπωση βιβλίων από όλες τις μειονότητες, που επέμεναν παρά τις πιέσεις, να διατηρούν την ταυτότητά τους, ακόμη και με τεχνάσματα, όπως οι τουρκόφωνοι Ρωμιοί της Καππαδοκίας με τα καραμανλίδικα. Οι μειονότητες ξεριζώθηκαν, η τεράστια ακίνητη περιουσία τους αρπάχτηκε με “Νόμους” από το σύγχρονο Τουρκικό κράτος, τα ιερά και τα όσιά τους λεηλατήθηκαν. Ανεκτίμητες βιβλιοθήκες με χειρόγραφα και σπάνια βιβλία βρέθηκαν στη Εθνική Βιβλιοθήκη της Άγκυρας, όπως αυτή του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, του “Υπουργείου Παιδείας” του ανατολικού ελληνισμού.
Τώρα, αφού οι μειονότητες απόμειναν φαντάσματα του παλιού τους εαυτού, αφού τα μνημεία τους καταστράφηκαν σε μια συνειδητή μακροχρόνια κρατική πολιτική (ιδίως τα αρμένικα), ο επίσημος αυτός φορέας πουλά “147 τόνους” από τα βιβλία αυτά, αφού “δεν υπάρχουν γλωσσομαθείς” να ασχοληθούν. Πουλιούνται “με την οκά” από τον οργανισμό, που υποτίθεται πως είναι υπεύθυνος για την προστασία και ανάδειξη της (πολυπολιτισμικής) κληρονομιάς της γειτονικής χώρας. Ασφαλώς προετοιμάζουν και με αυτό τον τρόπο την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τα τσαρούχια τους…..

*****

Η είδηση, που αποτέλεσε αφορμή για το καυστικό και καίριο σχόλιό του είναι ότι στη γειτονική Τουρκία πωλήθηκαν με το κιλό (έναντι ελάχιστων λεπτών της τουρκικής λίρας) 147 τόνοι βιβλίων σε παλαιοβιβλιοπωλεία επειδή τα περισσότερα ήταν στα ελληνικά, αρμένικα και καραμανλίδικα και η εθνική  βιβλιοθήκη δεν έχει υπαλληλικό προσωπικό που να μπορεί να διαβάζει ελληνικά, αρμένικα, εβραϊκά, λατινικά και ασσυριακά…

Για τους δύσπιστους, εδώ το δημοσίευμα της Χουριέτ. http://www.hurriyet.com.tr/kultur-sanat/25310113.asp

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s