Δεν υπάρχουν ελγίνεια μάρμαρα τη Φάρα(τζ) μου μέσα!

Posted: 01/16/2014 in Uncategorized
Tags:

ImageΗ Ελλάδα επιμένει χρόνια τώρα ότι δεν υπάρχουν «Ελγίνεια μάρμαρα», δεν τα ονομάζουμε με το όνομα του κλέφτη τους. Μάρμαρα του Παρθενώνα τα λέμε και έχουμε πείσει μέχρι και το Βρετανικό Μουσείο γι’ αυτό.

Φαίνεται όμως πως οι μονίμως αδιάβαστοι τηλεαστέρες, τίποτα δεν γνωρίζουν. Ετσι λοιπόν, σήμερα το απόγευμα ακούσαμε τον Νίκο Ευαγγελάτο να μιλά με τον βρετανό ευρωβουλευτή Φάρατζ και να τον ρωτά τι στάση θα κρατήσει το κόμμα του αν έρθει στην εξουσία.

Θυμίζω πως ένας ανάλογα επιπόλαιος χειρισμός έγινε από ανταποκρίτρια καναλιού στο Λονδίνο όταν είχε αναλάβει την πρωθυπουργία ο Τόνι Μπλαιρ. Ως μη όφειλε, έσπευσε να τον ρωτήσει τι θα κάνει με το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα. Εκείνος, το αγνοούσε εντελώς, όπως αγνοούσε και την διάθεση του προκατόχου του να συζητήσει το θέμα της επιστροφής στη χώρα μας των αριστουργημάτων του Φειδία. Αιφνιδιασμένος, έκλεισε κάθε πόρτα.

Ηθικόν δίδαγμα: οι σταρ της τηλεόρασης δεν είναι για να χειρίζονται εθνικά θέματα. Ιδίως θέματα τόσο καυτά, για τα οποία έχουμε ζητήσει επανειλημμένα τη μεσολάβηση διεθνών οργανισμών, όπως η ΟΥΝΕΣΚΟ. Δεν ξέρουμε, δεν πεταγόμαστε συνάδελφοι. Εδώ απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί και όχι καλλιέργεια εντυπώσεων που πάντοτε αποβαίνουν προς όφελος του κλεπταποδόχου, δηλαδή του βρετανικού Μουσείου. Ασχοληθείτε με άλλα θέματα που ξέρετε καλά. Με τίποτα χρυσαύγουλα που περνάνε γιαγιάδες απέναντι και με ανάλογα ρεπορτάζ. Κι αφήστε, επιτέλους, κάτι στα χέρια όσων το γνωρίζουν. Που σε καμία περίπτωση δεν είναι δημοσιογράφοι…

 

Ιδού και τα λόγια της Μελίνας:


«Υπάρχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα. ΄Οπως
Υπάρχει ο Δαβίδ του Michael Angelo
Yπάρχει η Αφροδίτη του Da Vinci

Υπάρχει ο Ερμής του Πραξιτέλη
Υπάρχουν οι Ψαράδες στη θάλασσα του Turner
Υπάρχει η Capella Sixtina
Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα».


Η Μελίνα Μερκούρη μιλά στην Oxford Union, στην Αγγλία, για ένα θέμα φλέγον, τόσο ελληνικό όσο και βρετανικό. Μιλά, όπως πάντα, με την καρδιά και με το μυαλό της. Μιλά με πάθος και συγκίνηση. Είναι μία από τις πρώτες ομιλίες της για την επιστροφή των παρθενώνειων γλυπτών στην Ελλάδα. Από τότε, η Ελλάδα δεν αποκαλεί ξανά τα κλεμμένα γλυπτά με το όνομα του κλέφτη. Εκτός κι αν όσοι ασχολούνται είναι παντελώς άσχετοι και εν πολλοίς αδιάφοροι.

Διότι, αν πράγματι ενδιαφέρονταν για οτιδήποτε έχει σχέση με την κληρονομιά μας, θα έκαναν σωρηδόν ρεπορτάζ από τα σπουδαία μουσεία και τους σπουδαίους αρχαιολογικούς μας χώρους. Εσείς είδατε τίποτα; Ε, ούτε και θα δείτε.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s