Στα μυκηναϊκά πικ νικ έκαναν μπάρμπεκιου με σουβλάκια

Posted: 01/13/2014 in Uncategorized
Tags:

 

Ποιο είπαμε ότι είναι το εθνικό μας φαγητό; Η φασολάδα; Λάθος! Οπως όλα δείχνουν είναι το σουβλάκι, ήδη από την αρχαιότητα.

Η άρχουσα τάξη του Μυκηναϊκού Πολιτισμού απολάμβανε σουβλάκια ψημένα σε φορητές ψησταριές, καθώς και ψωμί που ετοιμαζόταν σε τηγάνια αντικολλητικής τεχνολογίας, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές. Σε αυτό το νέο θα πρέπει να προσθέσουμε παλαιότερη ανακάλυψη, σύμφωνα με την οποία ένα είδος σουβλάκια έτρωγαν και στο Ακρωτήρι της Θήρας, πριν από τη Μυκηναϊκή Εποχή.

myc-bbq

Η δρ Τζούλι Χρούμπι του Πανεπιστημίου του Ντάρτμουθ ήταν περίεργη να μάθει πώς χρησιμοποιούνταν τα μαγειρικά σκεύη που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές. Τα πήλινα σκεύη βρέθηκαν σε κέντρα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, ο οποίος άκμασε την ύστερη Εποχή του Χαλκού μέχρι περίπου το 1100 π.Χ.

Πήλινο ταψί
Τα ευρήματα περιλαμβάνουν ένα στρογγυλό πήλινο ταψί που χρησιμοποιούνταν πιθανώς για την παρασκευή ψωμιού. Η μία επιφάνεια είναι επίπεδη, ενώ η άλλη είναι διάστικτη με τρύπες. Προφανώς αυτό γινόταν ώστε να κυκλοφορεί καλύτερα το λάδι και να μην κολλάει η ζύμη.

Ενα άλλο ενδιαφέρον σκεύος είναι ένας πήλινος ορθογώνιος δίσκος τον οποίο οι ερευνητές ονομάζουν «δίσκο για σουβλάκια». Οι αρχαιολόγοι δεν ήταν σίγουροι αν το σκεύος τοποθετούνταν πάνω στη φωτιά, με το λίπος από το κρέας να στάζει μέσα στον δίσκο ή αν λειτουργούσε ως υποδοχή για κάρβουνα. Οπως έδειξαν τα πειράματα, οι πήλινοι δίσκοι είχαν υπερβολικά μεγάλο πάχος για να επιτρέπουν τη μεταφορά θερμότητας – σε αυτήν την περίπτωση τα χοιρινά σουβλάκια τής μελέτης έμεναν άψητα. Η τοποθέτηση αναμμένων κάρβουνων μέσα στον δίσκο έδινε καλύτερα αποτελέσματα.

«Θα φανταζόμασταν αυτά τα αγγεία ως φορητά μπάρμπεκιου – ίσως χρησιμοποιούνταν στα μυκηναϊκά πικ νικ», δήλωσε η δρ Χρούμπι στο LiveScience για τη μελέτη που παρουσίασε στο συνέδριο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής. Ταυτοχρόνως η ζύμη του ψωμιού κολλούσε περισσότερο στην επίπεδη πλευρά του πήλινου σκεύους που προφανώς χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι περίπου ως τηγάνι. Ποιοι ήταν, όμως, οι τυχεροί που απολάμβαναν αυτές τις μαγειρικές τεχνολογίες; «Προέρχονταν από την άρχουσα τάξη, αν και αμφιβάλλω ότι οι εκπρόσωποι της ελίτ μαγείρευαν μόνοι τους», λέει η Χρούμπι.

«Στο αρχείο της Γραμμικής Β’ (του αλφαβήτου με τα συλλαβογράμματα στο οποίο γίνονταν οι καταγραφές εκείνων των αιώνων) υπάρχουν αναφορές για επαγγελματίες μάγειρες», επισημαίνει.

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=63947131

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s