Οι ευημερούντες αριθμοί του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

Posted: 01/08/2014 in Uncategorized
Tags:

 OlympiaΠολύ πριν την τελική ευθεία για τα έργα του ΕΣΠΑ, το υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει ένα ακόμη εντυπωσιακό ρεκόρ στον τομέα:  το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων είναι 85% κάτι που σημαίνει πως κάθε ευκαιρία για την εκτέλεση έργων με κοινοτικά κονδύλια αξιοποιείται στο έπακρον. Σημαίνει επίσης ότι ο πολιτισμός θα έχει την ευκαιρία να πάρει και άλλα έργα σε τυχόν ανακατανομή, αλλά αυτό εξαρτάται από τους περιφερειάρχες. Διότι, δυστυχώς, δεν έχει τομεακό πρόγραμμα.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αυτό που του στέρησε η κυβέρνηση Καραμανλή όταν έκανε τις διαπραγματεύσεις για το ΕΣΠΑ, δεν θα αποτελέσει περαιτέρω εμπόδιο. Διότι, προεκλογικό έτος διανύουμε, στην διακριτική ευχέρεια κάθε αιρετού άρχοντα είναι να εντάξει έργα πολιτισμού ή… έργα που φέρνουν ψήφους και δεν είναι αυτονόητο ότι θα προτιμηθούν κάποια έργα και ας έχουν έτοιμες μελέτες.

Οι καλές επιδόσεις στον τομέα έχουν πίσω τους μια ολόκληρη υπηρεσία, την αρχαιολογική- αφού κυρίως η πολιτιστική κληρονομιά λαμβάνει τα κονδύλια- που αποψιλωμένη, απολυμένη, απογοητευμένη, τρέχει με χίλια να προστατεύσει τα αρχαία. Εχει και δυο συμβούλια, το Κεντρικό Αρχαιολογικό και το Συμβούλιο Μουσείων. Αν το πρώτο ειδικά δεν κάνει «υπερωρίες» σε συνεδριάσεις (χωρίς την παραμικρή αμοιβή) δύσκολα θα δημιουργηθεί η δεξαμενή που επιτρέπει στο υπουργείο να πρωτεύει.

Η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κόβοντας την πίτα των συμβουλίων την Τρίτη παρέθεσε αριθμούς που τα εξηγούν όλα: όπως είπε, το ΚΑΣ συζήτησε πέρσι σε 39 συνεδριάσεις 1.498 περιπτώσεις. Από αυτές τις παρά δύο 1.500, το 44%, ήτοι 643, αφορούσε στα προϊστορικά- κλασικά, το    26%, δηλ. 395 υποθέσεις σε βυζαντινά και το 15%, 223 εισηγήσεις σε μουσεία και εκθέσεις. Ακολουθούν οι αναστηλώσεις (βυζαντινά και μεταβυζαντινά 108 εισηγήσεις- 7%- αρχαία 35 εισηγήσεις κ.α.)

moni-dafniou1Κατά το 2013 αυξήθηκαν τα αιτήματα για παραχωρήσεις αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ώστε να γίνουν εκδηλώσεις, αριθμός- ρεκόρ όπως είπε η κ. Μενδώνη, που χαρακτήρισε το γεγονός ευχάριστο. Οι υποθέσεις για έργα του ΕΣΠΑ που συζητήθηκαν ήταν 262 και 118 για δημόσια έργα.   Χαρακτηριστικό της κρίσης είναι ότι τα αιτήματα ιδιωτών για ανοικοδόμηση ήταν μόνο 94, ενώ μέχρι πέρσι, έφταναν περίπου το 50% των υπό συζήτηση υποθέσεων.

Με αύξηση της ταχύτητας εισαγωγής των θεμάτων που σημειώθηκε, περιορίστηκε κατά 68% η γραφειοκρατία και συντομεύθηκε κατά 63% η έρευνα πεδίου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s