Ο Σεφέρης πήρε το Νόμπελ αντί των Νερούδα, Μπέκετ και Μισίμα

Posted: 01/07/2014 in Uncategorized
Tags: ,

Της Σταυρούλας Παπασπύρου

από την Ελευθεροτυπία

seferis-scetch

Με το που συμπληρώθηκε μισός αιώνας από το 1963, η Σουηδική Ακαδημία άνοιξε ως είθισται τα αρχεία της και από το σχετικό δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Ιδρύματος Νόμπελ στις 2 Ιανουαρίου αποκαλύπτεται ότι στην τελική ψηφοφορία ο Σεφέρης είχε να «παλέψει» με δύο πολύ δυνατά ονόματα: τον Αγγλοαμερικανό ποιητή Γ. Χ. Οντεν και τον Χιλιανό Πάμπλο Νερούδα, ο οποίος έμελλε ν’ αποσπάσει το βραβείο μια οχταετία αργότερα.

Η επιλογή του Ελληνα ποιητή ήταν ομόφωνη κι όπως φαίνεται από τις σημειώσεις του γραμματέα της Ακαδημίας, Αντερς Εστερλουντ, τα μέλη της επιτροπής άδραξαν την ευκαιρία να τιμήσουν στο πρόσωπό του τη σύγχρονη Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, δίνοντας τέλος στη μακρά περίοδο αναμονής της χώρας μας για μια τιμή τέτοιας ακτινοβολίας. Ο Σεφέρης, μαθαίνουμε, είχε υπάρξει υποψήφιος για Νόμπελ άλλες δύο φορές στο παρελθόν: η πρώτη ήταν το 1955 και η δεύτερη το 1961, έπειτα από πρόταση του Τ. Σ. Ελιοτ. «Από τεχνικής απόψεως ο Σεφέρης έχει επηρεαστεί από τον Ελιοτ» θα εξηγούσε ο Εστερλουντ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, λίγο μετά την ανακοίνωση του χαρμόσυνου νέου. Οπως όμως έσπευδε να συμπληρώσει, «στο βάθος δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τόνος του συχνά αντανακλά μια σπασμένη ηχώ της μουσικής ενός αρχαίου ελληνικού χορού»…

Οι αποκαλύψεις από το Ιδρυμα Νόμπελ δεν σταματούν εδώ. Από το ίδιο δελτίο Τύπου πληροφορούμαστε πως η τριάδα των Σεφέρη-Οντεν-Νερούδα προέκυψε έπειτα από ψηφοφορία που αφορούσε τις έξι επικρατέστερες υποψηφιότητες από μια λίστα που συμπεριελάμβανε γύρω στα ογδόντα ονόματα συγγραφέων. Κι αν αυτό του Δανού μυθιστοριογράφου Αξελ Σαντεμόζε, που συγκαταλεγόταν στα επικρατέστερα, δεν μας λέει και πολλά πράγματα, τα άλλα δύο αντιστοιχούν σε δύο από τους επιφανέστερους δημιουργούς του 20ού αιώνα: στον Σάμουελ Μπέκετ και τον Γιούκιο Μισίμα!

Ολόκληρο το άρθρο εδώ http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes–politismos&id=408185

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s